Free counters!
© 2017 Cruiseschepen in Antwerpen All rights reserved -                   
Aanlegplaats - Zeecruiseschepen
Cruiseschepen meren aan in het historische stadscentrum ©Mike Louagie
Foto: Celebrity Century © Mike Louagie
Cruiseterminal Zuiderterras (schepen tot 265 meter)
Technische data:
De ligging van de cruiseterminal in Antwerpen is uniek. De cruiseschepen leggen  aan in het hart van de stad, op letterlijk 200 meter van het historische  stadscentrum. Hierdoor is het mogelijk voor de passagiers om op eender welk  moment, zonder een schuttlebus, de stad te verkennen.   De cruiseterminal bevindt zich onder het Zuiderterras, één van twee geklasseerde  wandelpromenades langs de Schelde. Van hierop kan u de schepen van op enkele  meters afstand bekijken. Dat is in bijna geen enkele andere cruisehaven mogelijk.  Doordat de schepen zo centraal liggen in de stad is de cruiseterminal ook zeer gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer.
De cruiseterminal is gelegen aan de Ernest Van Dijckkaai, vlakbij het Steenplein. Het  1510m² grootte terminalgebouw bevindt zich onder het historische wandelterras  ‘Het Zuiderterras’ en is rolstoelvriendelijk. De terminal is ook uitgerust voor het  afhandelen van bagage.  In de terminal bevindt zich een grote wachtruimte en sanitaire voorzieningen. Er is  ook een informatiebalie waar de passagiers informatie kunnen krijgen over de  bezienswaardigheden in de stad.  Wie een excursie heeft geboekt en zich per bus moet verplaatsen kan de bussen vinden op enkele meters van het terminalgebouw. Aan de kaairand staat een unieke gangway die speciaal voor Antwerpen ontworpen  werd. De 50 meter lange constructie is verplaatsbaar over de gehele lengte van de  kaai en past zich automatisch aan de getijden aan.   Het gehele bouwwerk heeft geen treden en is voorzien van een antisliplaag waardoor het ook begaanbaar is voor rolstoelgebruikers. Het Zuiderterras is een verhoogde wandelpromenade langs de Scheldekaaien van  waarop u een goed zicht heeft over de Schelde. Aan het einde van het terras  bevindt zich ook het restaurant RAS waar u kan gaan dineren, of van het uitzicht  kan genieten op het gezellige terras. 
De cruiseterminal aan het Zuiderterras kan schepen met een lengte tot 265 meter ontvangen. Cruiseschepen die langer zijn kunnen  niet meer aan de Scheldekaaien aanmeren en worden omgeleid naar de dokken in de Antwerpse haven. Die schepen zullen zich met  grote waarschijnlijkheid in het Leopolddok leggen.   Als een schip zich in de dokken gaat leggen zal dat specifiek aangegeven worden op de website. Alle andere schepen meren gewoon aan aan de cruiseterminal.
Antwerpse haven (schepen boven 265 meter)
Bereikbaarheid
Openbaar vervoer Rechteroever (stadskant):
Fotomogelijkheden
Antwerpen is de perfecte haven om foto’s te nemen van de cruiseschepen. Het is mogelijk om de schepen van letterlijk alle kanten te  bekijken. Vanop het wandelterras ‘Het Zuiderterras’ op de rechteroever zijn de cruiseschepen op enkele meters afstand te bekijken.   Via de voetgannerstunnel (Sint-Annatunnel), die zich op 5 minuten wandelen van het Zuiderterras bevindt, kan u na een wandeling van ongeveer 15 minuten onder de Schelde de schepen vanaf Linkeroever voor de skyline bewonderen. In de namiddag en de avond staan de schepen daar bij goed weer mooi in het zonnetje. Tijdens het vertrek en de aankomst zijn de schepen goed te zien over zo goed als de volledige lengte van beide Scheldeoevers.
Openbaar vervoer Linkeroever:
Metrostation Groenplaats: lijnen 3, 5, 9, 15
Metrostation F. van Eeden: lijnen 3, 5, 9, 15
Bus Halte Suikerrui / Steenplein: lijn 34
Bussen Sint-Jansvliet: lijnen 34, 291, 295
 Bussen Halte Van Eedenplein: lijnen 36, 81, 82, 83, 84, 85, 87, 89, 93, 95, 97,99, 99S
Vanuit het Centraal Station (NMBS):
Metrolijn 9 en 15 vanuit Metrostation Diamant (zijde Pelikaanstraat)
Metrolijn 3 en 5 vanuit Metrostation Astrid  (zijde Astridplein)
Ligplaats: Kaailengte: Max. Diepgang: Kaaihoogte (LAT): Gem. Getijdenverschil:
Kaai 20/21 270 meter 8 meter 7,3 meter 5,29 meter
Informatie Treinen:
Plan Tramnet Antwerpen
Kaart Cruiseterminal Ernest Van Dijckkaai, 2000 Antwerpen
Informatie Bussen en Trams: